Omassa valmisteluosuudessani tutkin ammatillisen perusopetuksen rakennetta ja esimerkiksi millaisia opintoja ammatillinen perusopetus ylipäätänsä sisältää, millainen on on sen rakenne ja miten opintoja suoritetaan.
Koska oma toisen asteen koulutustaustani on lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto, koin matkan ammatillisen perusopetuksen maailmaan varsin hyödyllisenä. Tämä siksi että osa korkeakoulujen opiskelijoista, varsinkin ammattikorkeakouluissa, tulee ammattitutkintopohjalta ja ammattipedagogisesta näkökulmasta taustojen tunteminen korkeakouluopintojen suunnittelussa ja ohjauksessa on merkittävää.
Siirrytäänpä sitten sujuvasti rakenteeseen:
Ammatillisen perusopetuksen rakenne pohjautuu Valtioneuvoston asetukseen (801/2014)(1) ammattitutkinnon rakenteesta (2). Asetus (1) määrittää tutkinnon laajuudeksi vähintään 180 osaamispistettä (ops) joskin tutkinnon laajuus voi olla tätä suurempi.
Tutkintoon johtavat opinnot (180 ops) sisältävät
- ammatillisia tutkinnon osia (135 osp)
- yhteisiä tutkinnon osia (35 osp)
- vapaasti valittavia tutkinnon osia (10 osp)
Ammatilliset tutkinnon osat (135 osp) ovat tutkinnon suurin kokonaisuus ja niiden sisällöt ovat tutkinnoittain vaihtelevia koska ne on muodostettu kunkin alan työelämän toiminta- ja tehtäväkokonaisuuksien pohjalta (2).
Valtioneuvoston asetus (1) sen sijaan määrittää kaikille tutkinnoille yhteiset tutkinnon osat (35 osp). Näitä ovat viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen (2).
Vapaasti valittavien tutkinnon osien (10 osp) kohdalta on säädetty, että niiden tulee tukea tutkinnon ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita (1).
Ammatillisen perusopetuksen koulutusta järjestävät ammatillisten oppilaitosten lisäksi erityisoppilaitokset sekä kansanopistot ja niitä voi suorittaa kahdeksalla koulutusalalla (3):
- humanistinen ja kasvatusala
- kulttuuriala
- yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala
- luonnontieteiden ala
- tekniikan ja liikenteen ala
- luonnonvara- ja ympäristöala
- sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
- matkailu-, ravitsemis- ja talousala
Opintoja suoritetaan myös oppilaitoksen ulkopuolella. Opetushallitus (5) on katsonut tarpeelliseksi sisällyttää työssäoppimisjaksot osaksi ammatillisen koulutuksen rakennetta. Aidossa työympäristössä tapahtuvaa oppimista on tutkintorakenteessa kaiken kaikkiaan 30 osaamispistettä (5).
Jotta tutkinto voidaan hyväksyä, tulee opiskelijan osoittaa ammatillisen osaamisensa olevan asetettujen vaatimusten tasolla. Vaatimusten saavuttaminen arvioidaan ammattiosaamisen näytöissä useimmiten työssäoppimisjaksolla (6). Näytössä opiskelija osoittaa arvioijille, miten hyvin hän on suorittanut työelämän vaatiman ammattitaidon (7).
Lähteet:
- (1) http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140801
- (2) http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus/ammatilliset_perustutkinnot/opintojen_rakenne
- (3) http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus/ammatilliset_perustutkinnot
- (4) http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus/ammatilliset_perustutkinnot/opintopolut
- (5) http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus/ammatilliset_perustutkinnot/tyossaoppiminen
- (6) http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/ammattikoulutus/ammatilliset_perustutkinnot/ammattiosaamisen_naytot
- (7) https://opintopolku.fi/wp/ammatillinen-koulutus/ammatillinen-perustutkinto-antaa-laajan-ammattitaidon/
- (8) http://www.ekami.fi/sites/default/files/media/dokumentit/polut/opintojen_rakenne_valmis.jpg
No comments:
Post a Comment